27 september 2021

Ett skutt fram i tiden

Nu har vi tagit ett skutt fram i tiden och landat i framtiden. Och kan blicka tillbaka på de tre månader som gått sedan förra inlägget. Tre underbara månader fyllda med sommarens sötma och många fantastiska möten med gäster, fina paddelturer, kurser och yoga.

Det har också gått fram på Långaskäret, men i lite makligare tempo. Nu är tak och allt därunder som varit kritiskt att få reparerat och utbytt, åter i gott skick. Vi njuter av att få gå ner i tempo, med vetskapen om att nu kommer huset stå sig för vintern, och vi kommer ha lite mer tid för att hinna med mer än bara det löpande arbetet. Det är dags att börja ta igen det som fått läggas åt sidan, till förmån av all utetid vi haft möjlighet att gotta oss i under årets ljusa månader.

Nu börjar det bli mörkare på morgon och kvällskvist och arbetet med det som är lite mindre brådskande, men väl så nödvändigt, ligger framför oss. Och inte minst hummerfisket som drog igång idag. Det är kul!

Under de månader som passerat har vi gjort några val när det gäller Havsstudion. Vi har till exempel valt att använda järnvitriol till fasaden. Valet var relativt enkelt, då vi älskar vår tradition och kultur i vårt by Grönemad. Långaskäret hör ju till Grönemad och förr i tiden gick det som en skarp linje mellan grannsamhället Krossekärr och Grönemad. Linjen utgjords av sjöbodarna som på södra delen av sjöbodslängan var målade i Falu kopparrött och sjöbodarna på norra delen som fick stå omålade eller i bästa fall järnvitriolade och med tidens tand blev slipade av saltet i luften till den vackra gråa tonen man finner på många sjöbodar även idag. Förr var det inte av fri vilja man valde den gråa fasadbeklädnaden, utan på grund av att det var fattigare ställt i Grönemad som fasaderna fick stå obehandlade. Och de som bodde i Krossekärr hade det lite bättre ställt och hade i sin tur råd att köpa färg till sina sjöbodar.

Vi tycker att detta är en fin tradition och historia som hör till vårt lokala kulturarv. Därför har vi valt att låta Långaskäret få beskrudas av en järnvitriolbehandlad fasad som hör Grönemad till. Ett sätt att hylla tidigare generationer och välkomna nya!

Kaffeskål på hummerpremiär & för andra härliga traditioner i Grönemad!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *