Skärgårdsidyllen Paddlers Paradise Kayak & outdoor outfitter in Grebbestad

Långaskäret

Öppnar upp Havsstudion på Långaskäret för verksamheten

Det planeras för att Havsstudion skall öppnas upp för vår verksamhet i sommar. Havsstudion som ligger på ön Långaskäret strax utanför Grebbestad.

I vår verksamhet har vi kurser, work-shops, utbildningar och guidade turer av olika slag. Vi arbetar med små grupper och när vi inte kan vara utomhus, har vi vår “nödhamn” på Långaskäret, vår Havsstudio att ta till.

Vi verkar hållbart och småskaligt med ambition att ge möjlighet för gäster att komma ut i skärgården när det är som bäst, dvs när det inte är som flest i området.

Foto: Bruno Maltor
Välkommen hit! Vi tar dig gärna ut i vår Skärgårdsidyll – året om. Foto: Ingela Holgersson

Havsstudion ligger självt på en ö som heter Långaskäret. Långaskäret har även varit som en fristad där det funnits tid för återhämtning, fiske, bad, varit högt i tak och där kreativiteten har fått flöda. Något som vi tar fasta på. Miljö, historia, personliga berättelser, mat och kultur vävs samman i vår verksamhet.

När du bokar en aktivitet med Skärgårdsidyllen kan du med fördel kombinera detta med Skärgårdsstugan eller någon av våra andra stugor och boenden. Vi har även samarbeten med andra lokala boenden.

Följ oss gärna på facebook.com/skargardsidyllen och #skargardsidyllen där du får kontinuerlig uppdatering om vår verksamhet och våra aktiviteter.

Långaskäret – en del av vår verksamhet 

Du kan boka våra aktiviteter året om.

När vi utgår från Långaskäret ingår det guidad båttur till och från ön.
Du har även möjlighet att komma i egen båt och lägga till vid Havsstudions brygga.

Vi har en stor palett av aktiviteter – välj mellan paddling (kajak eller paddelbräda), yoga & SUPyoga, vrakgodsworkshop eller outdoor cooking med lokala råvaror som vi hämtar in tillsammans.
Eller varför inte ett kallt bad med badrock & handduk.

Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor arrangerar aktiviteter året om. Foto: Ingela Holgersson
Njut av omgivningarna i kajak, på paddelbräda/ SUP eller en båttur.

Ett urval av aktiviteter 
Guidad kajaktur eller nybörjarkurs i kajak från 950 sek/person
Guidad SUPtur eller nybörjarkurs på SUP från 650 sek/person
Privat SUP Yoga 1 500 sek/ 60 min
Privat yoga – fysisk yoga/ yinyoga på Långaskäret 60 min 1 500 sek
Fiske- eller båttur från 650 sek/person

Om vädret tillåter

16 maj 2021

På G

Nu går det framåt.
Denna vecka kom sommaren.
Och snickarna!
Det är det lokala företaget Greby Bygg som kommer hjälpa oss med snickararbetet. Till vår hjälp kom även Vallström Marin från grannbyn Havstenssund som transporterade ut verktyg och material för att renovera taket där det läcker och fasaderna. I retur och i land fick vi med oss ca 500 kg järnskrot som legat på havets botten och skrotat så länge jag kan minnas. Nu skall det vidare till skroten för att återanvändas. Skönt att slå två flugor i en smäll och göra lite gott för miljön och vår omgivning också! 🙂

Vi fick även i land de gamla furumöblerna och några garderober som också kommer återanvändas på annat håll. Och vad vi kommer att ersätta dom med kommer du få se så småningom.

Under månaden som gått har vi även träffat Tanums kommun och rätat ut några frågetecken, vilket känns underbart.

Skepp och hoj!
Nu drar vi till havs igen.

Ingela

Det gäller att hålla sig på avstånd så att inget oförutsett händer när vi fiskar upp metallskrotet som skall i land och vidare till skroten. Skrot som legat på havets botten sedan mannaminne. Det var fina bultar och högkvalitativt järn – inget slarvbygge här utan gammalt skickligt hantverk. Fast vi kan inte lista ut vad det har varit.

12 april 2021

Så mycket värme – i en ny snöstorm

Idag vaknade vi mitt i en ny snöstorm.

Vi trodde att vintern hade lämnat oss och att våren, kanske till och med sommaren, hade kommit. Men det här är typiskt aprilväder. Vi blev inte helt förvånade.

Vad som glädjande nog överraskade oss mer, var den enorma uppmärksamhet och värme som vi fick från Turistrådet Västsveriges alla följare, när Västsverige publicerade nyheten om vårt arbete på ön. Detta inlägg har genererat en våg av hälsningar och gratulationer, intresse från allmänheten och nationell såväl som internationell media.

Det värmer och ger oss ännu mer energi att förbereda Havsstudion/ 24 timmars ön inför sommaren.

Tack för all kärlek och alla hälsningar.
Vi ser fram mot att dela våra resultat av arbetet på ön i maj, om inte tidigare, här i bloggen.

11 mars 2021

I process

Idag snöar det, så vintern är tillbaka.
Vi vaknade upp till 15 cm snö och hade en fantastisk morgonpromenad, eftersom snöplogen inte kommer förrän senare till vår lilla fiskeby Grönemad.

Vi har haft några viktiga möten de senaste veckorna, eftersom isen är borta från havet.

Vi har träffat en byggnadsteknisk expert som varit ute på plats och hjälpt oss igång med byggprocessen. Det är mycket positivt, då vi fick reda på att vi kan göra alla delar av Havsstudion som vi har drömt om under de senaste månaderna.

Vi har träffat lokala snickare som kommer hjälpa oss med renoveringen. Vi börjar med utsidan. Taket har murknat på några mindre områden, där måste vi byta lite av den underliggande träkonstruktionen och takpappen. Vi måste också byta ut delar av fasaden som torkat och spruckit. Samtidigt kommer vi se till att alla sidor får den traditionella järnvitriolen, vilket kommer att ge en enhetlighet till Havsstudion med en grå patina som bara blir finare med åren.

Fönstren måste renoveras och vi överväger att byta ut några eftersom de är i dåligt skick.

Vi planerar också att träffa en rörmokare som ska undersöka vattenledningarna ut till ön. Och snart skall vi även träffa elektrikern för att undersöka statusen på elledningarna. Det hjälper mycket om vi har el igång när snickarna kommer på plats fram i april.

Tills vidare;
Klart slut!

Ingela