Skärgårdsidyllen Paddlers Paradise Kayak & outdoor outfitter in Grebbestad

Långaskäret

Öppnar upp Havsstudion på Långaskäret för verksamheten

Det planeras för att Havsstudion skall öppnas upp för vår verksamhet. Havsstudion ligger på ön Långaskäret strax utanför Grebbestad.

I vår verksamhet har vi kurser, work-shops, utbildningar och guidade turer av olika slag. Vi arbetar med små grupper och när vi inte kan vara utomhus, har vi vår ”nödhamn” på Långaskäret, vår Havsstudio att ta till.

Vi verkar hållbart och småskaligt med ambition att ge möjlighet för gäster att komma ut i skärgården när det är som bäst, dvs när det inte är som flest i området.

Foto: Bruno Maltor
Välkommen hit! Vi tar dig gärna ut i vår Skärgårdsidyll – året om. Foto: Ingela Holgersson

Havsstudion ligger självt på en ö som heter Långaskäret. Långaskäret har även varit som en fristad där det funnits tid för återhämtning, fiske, bad, varit högt i tak och där kreativiteten har fått flöda. Något som vi tar fasta på. Miljö, historia, personliga berättelser, mat och kultur vävs samman i vår verksamhet.

När du bokar en aktivitet med Skärgårdsidyllen kan du med fördel kombinera detta med Skärgårdsstugan eller någon av våra andra stugor och boenden. Vi har även samarbeten med andra lokala boenden.

Följ oss gärna på facebook.com/skargardsidyllen och #skargardsidyllen där du får kontinuerlig uppdatering om vår verksamhet och våra aktiviteter.

Långaskäret – en del av vår verksamhet 

Du kan boka våra aktiviteter året om.

När vi utgår från Långaskäret ingår det guidad båttur till och från ön.
Du har även möjlighet att komma i egen båt och lägga till vid Havsstudions brygga.
Under vissa aktiviteter tar vi hellre kajak eller paddelbräda till ön.

Kärnan i vår verksamhet har alltid varit det vi själva går igång på. Vi har tänkt att tycker vi om något, så är det fler som kommer tycka om det vi gör. Och inte minst, får vi ett roligt och omväxlande arbete, vilket smittar av sig till till våra gäster.

I tillägg har hållbarhet varit självklart för oss, så det har följt oss som en ledstjärna i allt vi gör och som vi försöker få till i alla led. Men vi har hellre visat än berättat vad vi har gjort, så detta är lite nytt för oss – att berätta vad vi gör för att på så sätt kunna inspirera andra. Ett exempel på detta är vår omtyckta Vrakgodsworkshop.

Vi har en stor palett av aktiviteter som du kan välj mellan och boka in när det passar dig;
Paddling (kajak eller paddelbräda)
Yoga & SUPyoga – välj mellan en klass eller ett heldagsretreat
Vrakgodsworkshop
Outdoor cooking med lokala råvaror som vi hämtar in tillsammans
Kallt bad med badrock & handduk

Och aktiviteter för ett fast program som vi just nu håller på att arbeta fram är;
Akvarellkurs
Filosofiskt samtal under middag med levande ljus
Lokal mat & skaldjur

 

 

Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor arrangerar aktiviteter året om. Foto: Ingela Holgersson
Njut av omgivningarna i kajak, på paddelbräda/ SUP eller en båttur.

Ett urval av aktiviteter 
Guidad kajaktur eller nybörjarkurs i kajak med lunch på Långaskäret från 1 500 sek/person
Guidad SUPtur eller nybörjarkurs på SUP med lunch på Långaskäret från 1 500 sek/person
Privat SUP Yoga med paus på Långaskäret från 1 250 sek/ 60 min
Privat yoga – välj fysisk yoga/ yinyoga/ andning & meditation på Långaskäret från 1 500 sek/ 60 min yoga
Fiske- eller Skärgårdsbåttur med paus på Långaskäret från 1 250 sek/person
Vrakgodsworkshop – strandstädning på utvald ö & workshop med fika på Långaskäret 1 250 sek/person och 950 sek/barn upp till 15 år
Outdoor cooking med lokala råvaror som vi hämtar in tillsammans från 1 500 sek/person
Kallt bad med badrock & handduk – tid för återhämtning och rekreation på Långaskäret 1 250 sek/person.

Som alltid bestämmer väder och vind vår meny, och vi får anpassa oss utifrån givna förutsättningar.

27 september 2021

Ett skutt fram i tiden

Nu har vi tagit ett skutt fram i tiden och landat i framtiden. Och kan blicka tillbaka på de tre månader som gått sedan förra inlägget. Tre underbara månader fyllda med sommarens sötma och många fantastiska möten med gäster, fina paddelturer, kurser och yoga.

Det har också gått fram på Långaskäret, men i lite makligare tempo. Nu är tak och allt därunder som varit kritiskt att få reparerat och utbytt, åter i gott skick. Vi njuter av att få gå ner i tempo, med vetskapen om att nu kommer huset stå sig för vintern, och vi kommer ha lite mer tid för att hinna med mer än bara det löpande arbetet. Det är dags att börja ta igen det som fått läggas åt sidan, till förmån av all utetid vi haft möjlighet att gotta oss i under årets ljusa månader.

Nu börjar det bli mörkare på morgon och kvällskvist och arbetet med det som är lite mindre brådskande, men väl så nödvändigt, ligger framför oss. Och inte minst hummerfisket som drog igång idag. Det är kul!

Under de månader som passerat har vi gjort några val när det gäller Havsstudion. Vi har till exempel valt att använda järnvitriol till fasaden. Valet var relativt enkelt, då vi älskar vår tradition och kultur i vårt by Grönemad. Långaskäret hör ju till Grönemad och förr i tiden gick det som en skarp linje mellan grannsamhället Krossekärr och Grönemad. Linjen utgjords av sjöbodarna som på södra delen av sjöbodslängan var målade i Falu kopparrött och sjöbodarna på norra delen som fick stå omålade eller i bästa fall järnvitriolade och med tidens tand blev slipade av saltet i luften till den vackra gråa tonen man finner på många sjöbodar även idag. Förr var det inte av fri vilja man valde den gråa fasadbeklädnaden, utan på grund av att det var fattigare ställt i Grönemad som fasaderna fick stå obehandlade. Och de som bodde i Krossekärr hade det lite bättre ställt och hade i sin tur råd att köpa färg till sina sjöbodar.

Vi tycker att detta är en fin tradition och historia som hör till vårt lokala kulturarv. Därför har vi valt att låta Långaskäret få beskrudas av en järnvitriolbehandlad fasad som hör Grönemad till. Ett sätt att hylla tidigare generationer och välkomna nya!

Kaffeskål på hummerpremiär & för andra härliga traditioner i Grönemad!

16 maj 2021

På G

Nu går det framåt.
Denna vecka kom sommaren.
Och snickarna!
Det är det lokala företaget Greby Bygg som kommer hjälpa oss med snickararbetet. Till vår hjälp kom även Vallström Marin från grannbyn Havstenssund som transporterade ut verktyg och material för att renovera taket där det läcker och fasaderna. I retur och i land fick vi med oss ca 500 kg järnskrot som legat på havets botten och skrotat så länge jag kan minnas. Nu skall det vidare till skroten för att återanvändas. Skönt att slå två flugor i en smäll och göra lite gott för miljön och vår omgivning också! 🙂

Vi fick även i land de gamla furumöblerna och några garderober som också kommer återanvändas på annat håll. Och vad vi kommer att ersätta dom med kommer du få se så småningom.

Under månaden som gått har vi även träffat Tanums kommun och rätat ut några frågetecken, vilket känns underbart.

Skepp och hoj!
Nu drar vi till havs igen.

Ingela

Det gäller att hålla sig på avstånd så att inget oförutsett händer när vi fiskar upp metallskrotet som skall i land och vidare till skroten. Skrot som legat på havets botten sedan mannaminne. Det var fina bultar och högkvalitativt järn – inget slarvbygge här utan gammalt skickligt hantverk. Fast vi kan inte lista ut vad det har varit.

12 april 2021

Så mycket värme – i en ny snöstorm

Idag vaknade vi mitt i en ny snöstorm.

Vi trodde att vintern hade lämnat oss och att våren, kanske till och med sommaren, hade kommit. Men det här är typiskt aprilväder. Vi blev inte helt förvånade.

Vad som glädjande nog överraskade oss mer, var den enorma uppmärksamhet och värme som vi fick från Turistrådet Västsveriges alla följare, när Västsverige publicerade nyheten om vårt arbete på ön. Detta inlägg har genererat en våg av hälsningar och gratulationer, intresse från allmänheten och nationell såväl som internationell media.

Det värmer och ger oss ännu mer energi att förbereda Havsstudion/ 24 timmars ön inför sommaren.

Tack för all kärlek och alla hälsningar.
Vi ser fram mot att dela våra resultat av arbetet på ön i maj, om inte tidigare, här i bloggen.