Grebbestads vilda ostron – de lokala läckerheterna från havet

Utanför Grebbestad växter det mytomspunna och ursprungliga europeiska ostronet Ostrea Edulis, även kallat Belona. De finns de som påstår att ostronen från trakten är de i särklass godaste i hela världen. En av de som uttalat detta är stjärnkocken Paul Bocuse. En annan mästerkock som Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor haft möjlighet att paddla ut med för att visa upp bland annat traktens ostron är Tareq Taylor. Även han har en stor kärlek till havet och allt som hör där till.

Flyta över vilda ostronbankar
Från Grönemad, där Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor håller till, är det bara några paddeltag till de närmsta vilda ostronbankarna. Här kan du tryggt och säkert flyta över vilda ostron i din kajak, känna saltet i luften och se ostronen på havets botten i dess naturliga miljö.

Grönemad ligger i hjärtat av området från Hamburgsund i söder till Strömstad i norr, där cirka 90% av Sveriges ostron tas upp. Under paddelturen bekantar vi oss med och lär oss om ostronet i deras livsmiljö. Vi lär oss även att se skillnad på olika arter. Vi gör ett kortare strandhugg med möjlighet till provsmakning. Detta blir en ostronprovning att minnas.

Ostronpaddlingen inklusive provsmakning tar ca 3 timmar. Bästa tiden för ostron, likt alla andra skaldjur är alla månader med R, dvs från September till April månad.
Då efterfrågan är stor och ett ostron alltid är ett ostron, görs även turen vid förfrågan året om.

Våra guider
Ingela Holgersson, som är ena halvan av Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor, är uppväxt i Grönemad och ett led i en fiskar- och stenhuggarsläkt med rötterna i Bohuslän. Ingelas pappa var fiskare och det är i hans gamla fiskebod som Skärgårdsidyllen har sitt kajakcenter. Redan vid 10års ålder, på tidigt 80tal, var Ingela med och anlade en av de tidigaste musselodlingarna i Bohuslän och vid 11 års ålder drev hon och hennes storebror ett framgångsrikt ålfiske under sommarloven. Ett fiske som avlöstes av sommarjobb på trålaren June af Grönemad vid 14års åldern, där det fiskades räkor och kräftor. Det var fostrande sommarjobb som gav erfarenheter på och om havet och även magiska naturupplevelser som är fastetsade för livet.

Ingela har i vuxen ålder återvänt med sin man och familj till sina hemtrakter och startade år 2011 upp Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor. Nu lever familjen igen av och i samklang med havet och Ingela är en av Skärgårdsidyllens uppskattade guider som delar med sig av sina erfarenheter under exempelvis Ostronpaddlingarna. Marcus Holgersson som är den andra halvan på Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor, och kommer i sin tur från en lotssläkt som verkat i St Annas skärgård på svenska ostkusten. Det har därför varit enkelt även för Marcus att ta till sig erfarenheterna och förmedlar vidare kunskapen om havet och kulturen på ett lättsamt och roligt sätt.

Förkunskaper
Ingen tidigare erfarenhet av kajak eller ostron krävs. Turen i sig är en introduktion till kajakpaddling där vi kontinuerligt tränar på de grundläggande färdigheter du behöver. Det förutsätts dock att du är simkunnig och att du fyllt minst 15 år. Du kan med fördel ta med vatten, solglasögon, bad/neoprenskor och ombyte. Fler tips finner du i vår packlista.

Ingår i priset
I priset ingår all nödvändig paddelutrustning (kajak, paddel, sittbrunnskapell och flytväst) samt färdledning och instruktion. I priset ingår demonstration av hur man öppnar ostron, ett ostron och passande alkoholfri dryck.

Pris:
Måndag-Fredag:
1 650 sek per person ink. guide, fullt utrustad kajak och ostronprovning

Lördag-Söndag:
1 950 sek per person ink. guide, fullt utrustad kajak och ostronprovning

Boka: Boka plats/Intresseanmälan