Upplev Bohuslän från första parkett – kajakens sittbrunn!

Om du har tidigare paddelvana och vill hyra kajak och paddla på egen hand utan guide kan vi varmt rekommendera nedan upplägg för en dagstur med utgång från vårt huvudcenter i Grönemad, Grebbestad.  Vi har även kajaker på Ekenäs, Sydkoster mitt i Kosterhavets marina nationalpark och erbjuder där uthyrning och guidade turer.  Från vårt huvudcenter i Grönemad, Grebbestad erbjuder vi guidade dagsturer, övernattande turer med och utan guide, kurser året om.

Gåsöarna

Direkt utanför vårt huvudcenter i Grönemad, Grebbestad finner du ett myller av öar och skär. Du sjösätter lätt kajaken från en strand och det är inte lika mycket båttrafik här som inne i hamnarna. När du sjösatt kajaken rekommenderar vi att du styr västerut mot Gåsöarna och utforskar den branta klippan mellan Gåsöhumpen och Norra Gåsö. Den branta klippväggen är 10-14 meter och avnjuts av djärva badgäster som hoppar utför klippan ner i det djupa blå havet nedanför.

Pinnö

Därefter styr du söder mellan Stora Kännskär och Södra Gåsö och sätter siktet mot Solust och stranden på nordöstra delen av Pinnö. Överfarten mellan Södra Gåsö och Solust kan vara lite guppigt då det är öppet hav och inte finns några skär att ta skydd bakom. På insidan av Solust finner du ett torrdass.

På stranden på kan du avnjuta medhavd fika/picknick och kanske ta sig ett dopp och snorkla omkring och utforska det klara vattnet och den fina ostronbanken. Tänk på att ostronen inte får plockas utan tillhör markägaren. Om man däremot vill smaka och lära sig mer om ostron rekommenderar vi att man bokar en guidad ostronpaddling.

Nu kan man antingen vända tillbaka till Grönemad, Grebbestad eller fortsätta och även paddla runt Otterön innan man återvänder. Vägen tillbaka till Grönemad från Pinnö går mestadels inomskärs och man följer kustlinjen och njuter av sjöbodar, fiskebåtar och skärgårdslivet som pågår längst strandkanten.

Otterön

Från Pinnö ostronbank paddlar du vidare söderut mot Otterön. Om du har tur kan du se säl vi Testholmarna. Tänk på att hålla dig ur farleden och istället stryka längst kobbar och skär där båtarna inte kan köra och där du kommer närmare djurlivet. Håll dock koll på säl och fågelskydd så att du inte stör djurlivet.

Stora delar av Otterön är naturreservat med rikt djurliv, växtlighet, fornlämningar och kulturella arv. Sedan år 1997 ingår naturreservatet Otterön i EU:s nätverk av skyddsvärda områden, därför är det inte lov att campa eller göra upp eld. Här finner du bland annat mufflonfår, åtskilliga orkidéarter, runsten och det var även här Evert Taube skrev sin kanske mest kända låt Så länge skutan kan gå.

Säl

Stora Måkholmen

Vid goda väderförhållanden och för erfarna paddlare kan du sikta på att ta lunch ute på Stora Måkholmen. Vägen dit går via fyren på Otterön, följt av sundet på Klövudden (där du även finner en toalett) och sedan ut till Stora Måkholmen. På ostsidan av Stora Måkholmen finner du en strand där du enkelt kan dra upp din kajak. Tänk på att tömma den på packning innan du lyfter upp den ett par meter från stranden. Då blir den lättare och bära och stranden är fri för bad och om vattennivån går upp blir du inte av med kajaken….

På Måkholmen har du fri utsikt över den obrutna horisonten i väst, Väderöarna sydväst och mitt på ön finner du en ”gammal stenlabyrint”. Den här ön är även populär att övernatta på. Tänk dock på att vädret snabbt slår om och att du nu befinner dig utomskärs och är mer exponerad. Det finns många fåglar på denna fantastiska ö så se dig för när du vandrar runt.

Musön

Efter Stora Måkholmen beger vi oss österut mellan Otterön och Musön. När du sitter i kajaken och ser hur berget på Musö tornar upp sig mot himlen se du även en mängd stenhögar som människor lagt likt ett konstverk inte att förväxla med de fornnordiska stenrösena eller fornlämningarna som du bland annat finner på Otterön. Om du håller söderut i sundet kan du styra in i Musö-sältan och gå på sydsidan Björnåsen. Vid Musös nordöstra udde och på Stora och Lilla Brattholmen finner du även populära övernattningsplatser. Här har även föreningen Hållbar Skärgård etablerat solcellsdrivna torrdass sk frilluftstoaletter.

Grebbestad

Nu befinner du dig inomskärs och nära fastland. Om du vill kan du stanna till på stranden vid Tanumstrand eller Grebbestad och avnjuta en glass eller vandra längst bryggan på Grebbestad och uppleva vad restauranger, caféer och butiker har att erbjuda innan du paddlar vidare, nordväst om Grebbestad mellan fyrarna vid Svinnäs på din väg tillbaka till Grönemad. Du kan här stryka kustlinjen och gå på insidan Lökhholmen, Porsholmen, Bastholmen innan du återvänder till stranden i Grönemad där dagen började.

Om du inte fått nog och vill stanna kvar över natten har Skärgårdsidyllen tält och campingutrustning och det finns fina plaster att övernatta på både Käften och Krossholmen, Lökholmen, Stora Måkholmen, Musö, Lilla och Stora Brattholmen. Men om du önskar komforten av en säng eller ordnad campingplats finns det många att välja bland, kontakta oss så berättar vi mer.

Hyr kajak och boka en självguidad tur

Karta och ruttöversikt