#Vrakgodsa

Hållbarhet

Allemansrätten ger oss fantastiska möjligheter och rättigheter men med dessa kommer även ett ansvar och skyldigheter som kan sammanfattas att man inte ska störa eller förstöra, inte lämna några avtryck. Men vi har högre ambitioner än så vi vill lämna gröna avtryck dvs vi vill lämna naturen i bättre skick än det vi fann den i och det gör vi genom att samla plast och annat skräp under våra turer, uthyrningar och när vi vistas i naturen. Här kan du läsa om några av våra hållbarhetsprojekt och här nedan finner du några aktiviteter du kan delta i om du vill. Vi använder hashtaggen #vrakgodsa för vårt hållbarhetsarbete.

Hållbarhetsprojekt


Vi är ett familjedrivet kajak och friluftslivs företag i norra Bohuslän. Vår målsättning är att göra skärgården mer lättillgänglig så att fler får möjlighet att uppleva den plats vi älskar. Många besök slutar vid strandkanten och vår ambition är att fler ska komma ut till havs och uppleva kobbar och skär och kanske rentutav campa på en av våra fina platser i skärgården som är möjligt tack vare allemansrätten.

Öka medvetenhet och bidra till förändring

Vi arbetar även på att skapa en infrastruktur för att säkerställa en hållbar turism genom projektet Hållbar skärgård.  Projektet syftar till att det ska vara lätt att göra rätt, att tillbringa tid i naturen utan att lämna spår. Rent konkret handlar det om att uppföra solcellsdrivna mulltoaletter på öar i skärgården samt skapa en infrastruktur i hamnar och iland för att ombesörja sophantering, parkering, toaletter etc.

Vi anordnar även årliga strandstädar dagar där vi engagerar frivilliga, skolor, företag att följa med ut och plocka ilandflutet skräp mestadels plast, strandstädardagar. Arbetet handlar om att få bort skräp innan det skadar naturen och djurlivet eller bryts ned till mikroplast som slutligen hamnar i djuren och oss människor. Men det handlar också om attityder och förhållningssätt och skapa en känsla av att tillsammans gör vi skillnad.

Följ vårt arbete på www.facebook.com/vrakgods och #vrakgodsa

 

Strandstädning med kajak eller båt

Vi älskar havet och att tillbringa tid i skärgården. Havsströmmarna är mycket viktiga för det marina livet och vårt nordliga klimat. Men havsströmmarna för även med sig plast och skräp som hamnat i havet och viss del att detta hamnar på våra stränder. Följ med oss ut när vi städar upp en strand och lämnar gröna avtryck det vill säga vi lämnar den i bättre skick än när vi fann den. Om du inte vill paddla kajak har vi även båtar. Läs mer om strandstädningen

Var: Grönemad, Grebbestad
Pris: Gratis med egen kajak
Boka: Send booking request now

Vrakgodsvandring

Välkommen att följa med för att välkomna våren på en vrakgodsvandring i Fjällbacka skärgård i Veddö och Tjurpannan Naturreservat, Bohuslän! Tillsammans plockar vi upp saker som inte hör hemma i naturen och lämnar reservatet lite finare än vi fann det. Detta är en tur som gör gott för kropp och själ, läs mer om våra vrakgodsvandringar

Var:Veddö, Tjurpannan och Grönemad
Pris: 450 sek vuxen och gratis för barn under 15 år
Boka: Boka plats/Intresseanmälan

Vrakgodsworkshop

Kom med och plocka upp skräp och samla föremål som vi senare använder för att skapa vacker vrakgodskonst. Att vraga dvs samla vrakgods är en gammal tradition längst de bohuslänska kustlandskapen då det var ett sätt att försörja sig och ta till vara på det som havet gav. Turen passar gammal som ung och vi anpassar turen efter gruppen och bjuder på en enklare fika läs mer om Vrakgodsworkshop.

Var: Grönemad, Grebbestad
Pris
: 950 sek vuxen och gratis för barn under 15 år
Boka: Boka plats/Intresseanmälan

BOENDE

Vrakgodshelg

En hållbar helg aktivitet med utomhusmatlagning, bad, båttur, kreativa workshops och paddeltur. Aktiviteterna leds av erfarna guider och fokus ligger på att på ett lekfullt och ansvarsfullt vis njuta av naturen och lämna den i bättre skick än när vi först fann den, läs mer om vår vrakgodshelg.

Var: Grönemad, Grebbestad
Pris
: 3950 sek per person
Book:Send booking request now

Share more, consume less

We offer kayak rental, courses and guided tours. We also offer our guests possibility to test/borrow tents from our sponsors, https://www.skargardsidyllen.se/en/tent/. It is also possible to rent camping equipment. This is a very successful service for our guests and partner. We have many guests travelling from abroad that appreciate to travel light. This is also a great opportunity to get familiar with a tent that you might become interested in buying in the future. We do sell kayaks and equipment but we work with the ambition that our customers should have the opportunity to try before they buy. This way you know what you want and run less risk of buying something that doesn’t fit you and your interests.