Utforska skärgården på egen hand utan guide

Vi rekommenderar att ni även tar en tur på egen hand och upplever vår vackra skärgård. Ni finner vårt huvudcenter som är öppet året om i Grönemad, Grebbestad och våra sommarfilialer på Ekenäs, Sydkoster, vägbeskrivning. Vi bistår gärna med tips och tur förslag. På vårt huvudcenter säljer vi kartor och det finns dessutom möjlighet att ladda ned kartor från Lantmäteriet och sjökort från Eniro.

När ni hyr kajak av oss har ni även möjlighet att testa/låna Swedemount tält kostnadsfritt. Enda motkravet är att ni följer allemansrätten och tar en bild på er och tältet och låter oss publicera det på vår hemsida och sociala medier. Tänk på att riva tältet under dagen. Lämpligt är att endast ha tältet uppslaget mellan kl 18-10. Detta är en regel i Kosterhavets nationalpark. Här kan ni även läsa vad som gäller kring att elda i naturen och testa din kunskap om allemansrätten.

Om ni saknar paddelvana rekommenderar vi en guidad dagstur eller flerdagarstur. Om ni känner er ringrostiga och vill uppdatera era paddelkunskaper har vi kurser ni kan boka innan ni beger er iväg. Planerar du att paddla med barn eller barnbarn har vi guidade familjepaddlingar. Vi  har även sammanställt tips och information till dig som vill paddla kajak med din hund. Vi är en godkänd kanotcentral enligt svenska kanotförbundet och kan dessutom certifiera er inom svenska paddelpasset. Kanotförbundet och transportstyrelsen har tillsammans tagit fram en bra broschyr med råd och till dig som vill paddla kanot.

Det finns många fina öar och skär som ligger oss varmt om hjärtat både kring vårt huvudcenter i Grönemad, Grebbestad och vår filial på Koster. Ifall man har svårt att bestämma vilken skärgård man vill paddla i kan man på ett par dagar paddla mellan våra olika center om vädret tillåter alternativt hyr ni några dagar från varje center.

Här kan ni finner ni några olika turer Grebbestad dagsturGrebbestad & Fjällbacka 3-5 dagar, Grebbestad & Koster 3-6 dagar, Paddla i Kosters Skärgård eller läsa vår gästs David Chengs blogg om när han paddlade Grebbestad – Koster tur och retur på fem dagar.  Vi har även boken och reseguiden Paddla i Bohuslän till försäljning. Här finner ni även förslag packlista av bra saker att ha med på turen.

Här finner ni dessutom tips och förlag på tältplatser, friluftstoaletter och vad man ska göra där toalett saknas. Den ideella föreningen Hållbar skärgård har uppfört friluftstoaletter och skapat en struktur och karta för hållbar turism i skärgården.  

När man vistas i Skärgården är det viktigt att ta hänsyn till fågel/sälskyddsområden, skyddad natur och allemansrätten. Det finns speciella regler för naturreservat bland annat Väderöarna och Kosterhavets nationalpark. Tänk på att ta med extra vatten och mat ifall vädret gör att ni tvingas stanna ute längre än planerat, inköpslista och tips på friluftsmat och här kommer förslag på friluftsmat vid eldningsförbud. Samt telefon och ombyte vattentätt packat om en oförutsedd händelse skulle inträffa. Ifall ni vill bli hämtade kan vi hjälpa till med kajaktransport.

Till sist kan vi rekommendera att ni låter er inspireras av våra fina filmer och artiklar.

Hyr kajak och boka din självguidade tur här

Loading…