Ingela & Marcus bjuder in alla till en Skärgårdsidyll

Text och bild av Erland Pålsson, för Tedactive Magasin

Ingela och Marcus valde bort en hektisk tillvara i trängselskattens Göteborg för arbete och familjeliv närmare havet, naturen och varandra. Möt ett familjekärt par och drivkrafterna bakom upplevelseföretaget Skärgårdsidyllen i Grönemad utanför Grebbestad.

Ingela & Marcus Holgersson träffades och blev ett par för ett tiotal år sedan när de studerade på Göteborgs Universitet. Ingela, med rötter i Grönemad på västkusten sedan generationer, hade upplevt olika delar av världen som skidguide i Franska Alperna och i den Karibiska turistbranschen, innan hon landade i studier av media & kommunikation.

Marcus, från motsatta sidan av Sverige och med ursprung från Arkö i St. Annas skärgård utanför Norrköping, hade å sin sida hunnit med att vara lägerledare för YMCA i USA och Australien, jobbat för Framfab i London samt surfat och jobbat på Jersey i Engelska Kanalen – innan även han hittade till Göteborg efter en Information & Innovatörsutbildning i Karlstad.

– Vi träffades via en kompis och det tog inte lång stund innan vi blev mer än bara kompisar, skrattar Marcus. Efter några år i Göteborg och med två små barn, kände vi att vi ville komma bort ifrån storstaden och närmare naturen. Så när vi 2008 fick chansen att bygga om Ingelas mormors gamla hus i Grönemad till ett boningshus, var det ett enkelt beslut.

– Första tanken var att vi skulle fortsätta arbete i Göteborg några år till, men redan 2010 blev lusten att flytta hit upp så stor att vi gjorde slag i saken, berättar Ingela. Vi sa upp oss från våra arbeten och flyttade med våra barn, Ally & Carl, till en ny tillvara och ett nytt eget företag.

Efter egna erfarenheter från upplevelseturism runt om i världen hade Ingela och Marcus redan diskuterat hur man kunde skapa havsnära upplevelser för att göra Grebbestads skärgård tillgänglig för alla – året runt – och 2011 startade de verksamheten Skärgårdsidyllen – kajak & havsupplevelser.

Idag erbjuder Skärgårdsidyllen kajak/SUP uthyrning och guidade turer, boende, simskola, vandringar, familjeupplevelser i skärgården och anpassade kajakrutter där man kan lämnas eller hämtas upp efter önskemål.
– Vår styrka är att vi kan vara flexibla när det gäller olika önskemål, säger Marcus. Oavsett om man vill paddla från Koster och hem, eller grilla med familjen i solnedgången, så ordnar vi det. Det är bara att höra av sig.

– Vi känner oss privilegierade att få bo och arbete vid världens vackraste skärgård och vill att fler skall få uppleva den från ett nära perspektiv och vår filosofi är att erbjuda familjer och besökare aktiviteter och upplevelser som vi själva skulle vilja bli erbjudna när vi är på semester med våra barn, avslutar Ingela, innan paret ljudlöst glider iväg över vattnet i varsin kajak.

Tips!
Kom och upplev en minnesvärd semester eller paus i vardagen – året om!

Kajak i solnedgång
Stora upplevelser för små grupper
Familjeporträtt på familjen Holgersson som äger och driver Skärgårdsidyllen
Familjeföretaget Skärgårdsidyllen
Prisutdelning för årets Turistföretag 2019
Årets Turistföretag 2019
Vinterpaddling med paddelboard
Vinterpaddling SUP