Nivå 2 grön kajak – Utveckling!

Kanotisten som kommer med ambition på nivå 2 grön har nu fått mersmak på paddling. Grunderna i teknik, säkerhet och miljö är på plats och det är nu dags att utveckla dessa för att fullborda en god nybörjarnivå och möjliggöra en än mer njutningsfull paddling!

Utveckling, glädje och känsla utgör nyckelord för den här nivån. Dessa symboliseras väl av ett av målen som handlar om att finna ett driv i paddlingen snarare än koncentration på de enskilda paddeltagen. På nivå 2 grön följer samtliga kajakdiscipliner samma kunskapsinnehåll och nivå. Förkunskapskrav paddelpasset gul eller motsvarande nivå.

Kursplan

Teknik

 1. Lyfta, bära och lägga i kanoten
 2. Effektiv paddling framåt
 3. Paddla bakåt
 4. Stanna
 5. Förflytta kanoten i sidled
 6. Låg stöttning
 7. Akterroder
 8. Styra – med eller utan roder beroende på kajak
 9. Svänga med lågt stöd
 10. Vända och svänga
 11. Kantning och lutning
 12. Paddla till bryggan och stig ur kajaken
 13. Lägg kanoten säkert på land

Progression – att prova på

 1. Hög stöttning
 2. Stävräddning
 3. Sidoförflyttning under fart
 4. Vrickning som stöd (sculling)

Säkerhet

Förutom en tangering av den första och gula nivån, vad gäller personlig skyddsutrustning och vattenvana ingår på nivå 2 grön olika räddningstyper.

 1. Självräddning – Kanotisten uppmanas välta, samla ihop utrustning och ta sig upp i kajaken för fortsatt färd, alternativt simma till land, tömma och sedan ta sig i kajaken igen.
 2. Kamraträddning – Vidare ingår räddning på djupt vatten, och där både vara den som räddar och den som blir räddad med hjälp av kamraträddning.

Miljö och Uppförande

Vad gäller miljö och uppförande gäller samma principer som på den föregående gula nivån. De tre grundbudskapen är:

 • Känn till din kapacitet och håll dig inom dessa ramar
 • Respektera naturen
 • Följ principerna om Fair Play vid träning och tävling

Boka

När:  maj – september
Var:  Grönemad, Grebbestad
Hur:  4 timmar, datum enligt överenskommelse
Pris:
Förberedande kurs:
2000 sek inklusive flytväst och fullt utrustad kajak, certifierad instruktör.

Examination (tidigast 12 timmar efter genomförd kurs):
1500 sek inklusive flytväst och fullt utrustad kajak, certifierad instruktör, examination i paddelpasset samt certifikat.

För nivå 2 grön är det lämpligt med minst tre veckors praktik knuten till examinationen, antigen genom deltagande i en kurs eller paddling på egen hand.

Boka plats/Intresseanmälan

Boktips

Vi vill passa på att tipsa om Stora boken om kajakpaddling samt Paddla i Bohuslän som vi har till försäljning på vårt huvudcenter i Grönemad, Grebbestad.

Stora boken om kajakpaddling är komplett guide till dig som vill fördjupa dina kunskaper inom paddling och kajakliv. Boken ger tips och information kring utrustning. Vad man ska tänka på vid turpaddling, paddelteknik, navigation, säkerhet, räddning och bogsering, kajakroll och avslutningsvis vinterpaddling, vind och vågor.

Paddla i Bohuslän är en inspirerande guidebok för dig som vill utforska Bohuslän med kajak. Här finner du förslag på turer, ruttförslag och annan praktisk information du bör ta i beaktning när du planerar ditt nästa paddeläventyr på västkusten.