Paddla kajak med din hund

Paddling är ett fantastiskt sett att uppleva naturen och dela en fin upplevelse med sina närmaste. Vi har hundvänliga kajaker och utrustning som är väl anpassade för att ta med dig hunden på turen.

Främst rekommenderar vi en dubbelkajak med plats för tre. Vi har nämligen dubbelkajaker med ytterligare stuvutrymme i mitten där man med fördel kan förvara packning, barn eller hund. Om du har mycket packning eller paddlar ensam med din hund kan du istället ta en mindre dubbelkajak. Ytterligare personer kan paddla i närheten i singelkajaker. Om du vill följa med på en guidad tur utan din hund erbjuder våra barn hundpassning mot en extra kostnad om 500 sek, kontakta oss så berättar vi mer

Tips 1 – Skynda långsamt

Tryggheten byggs upp över tid och kan raseras fort. Det är därför viktigt att låta hunden bekanta sig med kajaken och att vara på vattnet. Du kan med fördel ta med en bekant filt, leksak eller liknande för att skapa igenkänning och trygghet. Lugnt väder och att du själv känner dig lugn och trygg är lika viktigt. Nötblandning till husse och matte och hundgodis till din fyrfota vän kan vara en bra idé att ta med.

Målet är resan och inte slutdestinationen. Var lyhörd och följsam och anpassa turen efter hunden, väder och vind. Den första turen kanske vid stranden och den andra turen längst land för att succesivt bygga trygghet och distans. Ha därför inte allt för bråttom eller stora ambitioner under de första turerna. Tänk också på att hålla ihop ”flocken” för att skapa trygghet.

Tips 2 – Utrustning

Flytväst till samtliga i kajaken är en självklarhet. Det är dessutom viktigt att hunden har en stabil lyftögla på flytvästen, om hunden behöver hjälp upp i kajaken. Flytvästen gör även att hunden blir mer synlig i kajaken och vattnet.

Precis som för dig är det viktigt med dricksvatten och solskydd. En tarp fungerar både som solskydd och regnskydd. Om det blir för det för varmt inne i tältet kan man med fördel sova under tarp och blir det regnigt kan packningen lämnas i kajaken eller under tarp för att frigöra plats i tältet.

Tanums kommun har hundförbud på de kommunala badplatserna men i skärgården är de välkomna, tänkt dock på att koppla din hund, för att undvika att vilda djur störs.

Tips 3 – Hundvänliga boenden

När du hyr kajak av oss har du möjlighet att kostnadsfritt testa ett tält från Swedemount. Vi har även campingutrustning, sovsäckar etc allt för att kunna övernatta i skärgården. Om du föredrar komforten av att campa på fastland, bo i en stuga eller ta in på hotell kan vi varmt rekommendera följande hundvänliga boenden i närhet av våra kajak center i Grebbestad och Koster.

Fler tips…

Vi tar tacksamt emot fler foton, tips, erfarenheter och förslag på vad man ska tänka på när man paddlar med hund eller hur vi kan utveckla vår verksamhet för att underlätta för hundägare. Vi vill bidra till att fler får möjlighet att knyta an och uppleva vår fantastiska skärgård – både de med två och fyra ben!