Skärgårdsidyllen Paddlers Paradise

Välkommen att njuta av Bohusläns kustlandskap där det är som bäst i Grönemad, Grebbestad!

Detta genuina gästhus är som gjort för avkoppling med sitt ostörda läge och panoramautsikt över Skagerrak. Runt husknuten kan du lugnt njuta av underbar natur med bohuslänska klippor som breder ut sig mot havet.

Här har du en charmigt EKOstuga med ett öppet kök, två sovloft, en stickkoj med en våningssäng, en toalett, dusch samt fullt utrustat kök med spis, ugn, kaffekokare, micro etc. Gråmulna dagar tänder du en brasa i kaminen, lutar dig behagligt tillbaka i soffan till havsutsikten och den strålande värmen från elden. På dom härliga uteplatserna från öst till väst, kan du njuta av solen från morgon till sen kväll när solen går ner i havet. Molnfria nätter breder stjärnhimlen ut sig.

Det är 150 meter till hav, badbrygga och salta granitklippor. Föredrar du sandstrand ligger den 200 meter från huset. För barn (och vuxna) är krabbmetet här historiskt. Vi erbjuder utomhusaktiviteter året om, som guidad skärgårdstur i kajak, på paddelbräda eller i båt. Vi kan även hjälpa dig med att hyra kajak om du har tidigare erfarenhet och vi håller även kurser för allt från den nyfikne nybörjaren till den mer avancerade paddlaren. Sommartid erbjuder vi öppna utomhusklasser i yoga två dagar i veckan. Under resten av året har vi privata kajakturer, privat yoga, matäventyr till havs och vandringar.

I närheten av stugan finns även tennis, golf, dykning, paddel, gym, båt- och fisketurer och två havsbelägna naturreservat, Tjurpannan och Veddö. I Grebbestad, lagom promenadavstånd, finner du bageri, café, flera fina krogar och restauranger, affärer, lokala hantverkare, systembolag, apotek och en bio med fantastiskt ljud. Det bjuds på underhållning året om.


Skärgårdsstugan – en EKOstuga, läs mer under galleriet längre ner på sidan.

Priset varierar beroende på årstid och vilket paket ni väljer. Kontakta oss eller skicka bokningsförfrågan så berättar vi mer.

Detta boende är rök- och djurfritt.

Avslutningsvis kommer vi till vår hjärtefråga som genomsyrar allt hos oss och i vår verksamhet – att försöka få in hållbarhet i alla aspekter i det vi gör på Skärgårdsidyllen. Vi kan inte alltid lyckas, men genom att försöka som kommer vi en lång bit på vägen. Även i vår Skärgårdsstuga har vi från början försökt att få med hållbarhet, då vi själva byggt huset från grund. Nedanför bildgalleriet kan du läsa mer om vår Skärgårdsstuga och vad vi menar med begreppet EKOstuga

EKOstuga – Bäst för paret/ lilla familjen/ lilla kompisgänget upp till 5 gäster – 1 dubbelsäng – 1 våningssäng (80 x 200 m) – 1 sovloft/ 2 bäddar – 1 toalett – 1 duschrum – Wifi – Kök – 1 rum – Vedeldad kamin – 2 uteplatser – Grill – Bokningsbar tvättmaskin – Gratis parkering – Laddstolpe (4 sek/kWh) –
Rökfritt – Djurfritt

Skärgårdsstugan – enEKOstuga

 • I stugan har vi använt återvunnet material från ett äldre hus som stod på tomten och i stor utsträckning lokala material, fönster från vår lokala fönsterfabrik TanumFönster numera Nordan, dörr från lokala dörrsnickeriet Lurs Dörr, kök från Joreds formpressning som ligger utanför Hamburgsund mm.
 • Bra isolering – ett sätt att minska elförbrukningen. Fönster och fönsterdörrarna i Skärgårgsstugan är från TanumsFönster (numera Nordan) och har det lägsta isoleringsvärdet, sk U-värdet, på marknaden, vilket gör att vi minimerar energiförluster och därigenom sparar på miljön, då det krävs mindre el för uppvärmning av huset. I tillägg är huset isolerat som ett boningshus enligt dagens standard. Även ytterdörren från Lurs dörr har ett U-värde på 0,9 vilket effektivt minimerar energiförlusterna i huset.
 • Frånluftsvärmepumpen som besörjer huset på varmvatten och uppvärmning, gör att vi tar tillvara på värmen genom fönsterna, det som vi själva alstrar bara genom att vara, genom att laga mat eller elda i spisen. Denna värme återanvänds för uppvärmning av hushållsvattnet och i husets uppvärmningssystem. Värmen distribueras av vattenslingor som ligger i golvet och ger en behaglig upplevelse.
 • Varmvattenmantlad kamin – värmen från kaminen värmer snabbt upp stugan, men också vatten som genom vattenslingor går in i värmesystemet för vidare uppvärmning av hushållsvattnet och långvarig uppvärmning av huset.
 • Källsortering – vi är mycket noga med att sortera hushållsavfallet i olika fraktioner, så att så mycket som möjligt går att återvinna. Fraktionerna är tidningspapper, kartong, plast, färgat/ofärgat glas, metall, kompost och brännbara hushållssopor.
 • Huset är målat i järnvitriol som bär vårt kulturella arv för uthus, sjöbodar i vårt lilla lokal samhälle Grönemad. Järvitriol är hållbart på det sätt att det innehåller endast naturliga komponenter (järnvitriol/järnsulfat, vatten och Grumme disksåpa) och görs endast en gång, innan vi monterade upp fasaden på huset. Därefter behöver man inte vidare underhålla fasaden, till skillnad från vanlig målarfärg.
 • Toaletten är snålspolande. Både vattnet och avloppet är kommunalt, vilket säkrar kvalitén på vattnet och hur avloppet omhändertas.
 • Vi använder Svanemärkt toalettpapper och hushållspapper från Serla som tillverkas i Mariestad som förpackas i material märkt med Green Pack. Serla har ett långtgående miljötänk både kring sina produkter och sin produktion. Avvägning mellan komfort, effekt, miljö och hållbarhet i dess tre aspekter, är det vi finner bäst hos Serla på marknaden. Vi har kanske konstigt nog lagt ner mycket tid på just val av toalettpapper, men det är en produkt som varje människa i hela Sverige använder många gånger av dagen. Detta gör att vi tycket att just toalettpapper är ett viktigt val. Inte bara symboliskt, utan faktiskt på riktigt. Toalettpappret ger ett stort avtryck på miljö och i nästa led även, även hur det kan tas hand om på reningsverken där det är viktigt att det så enkelt och lätt kan brytas ner för att ge en så skonsam och kanske till och med gynnande restprodukt efter sig.
 • Vi tvättar alla lakan och handdukar själva på plats och använder då Grumme Tvättsåpa. Vi undviker torktumlare, utan låter tvätten självtorka.
 • Vi erbjuder som minsta miljökrav Svanenmärkta produkter till våra gäster som handtvål. Vilket även är det minsta krav vi har på miljöklassningen av de produkter vi använder vid städning. Vårt enda undantag är den lokalproducerade handspriten, då handsprit inte verkar kunna miljöklassad, men har blivit en del av år allas vardag. Istället har vi valt handsprit från Vasco som har sin produktion i Fjällbacka som ligger någon mil söder om oss.
 • Solcellerna på taket gör huset självförsörjande på el. När det produceras för mycket el, blir det ett överskott som skickas ut i det nationella elnätet och när det är ett underskott på el tas det å andra sidan ut från det nationella elnätet. På årsbasis blir huset självförsörjande. Den el som köps in för att utjämna kurvorna kommer från GodEl, som endast säljer  el som märkts med Naturskyddsföreningens strängaste märkning – Bra Miljöval. Den enda oberoende miljömärkningen av el i hela Sweden. GodEl är i tillägg en stiftelse vars överskott går till välgörande ändamål. Som kund hos GodEl kan man själv för bestämma vart man vill att det ekonomiska överskottet från ens konsumtion skall gå. Vi har valt att stödja Läkare utan gränser, som vi tycker gör en heroisk insats.
 • Laddstolpe så att du kan ladda din elbil och för att underlätta klimatsmarta resor till och från vår destination.
 • Det mesta av inredningen är ärvt, tillvarataget eller renoverat. Vi har även gjort några lampor till huset av fina ilandflutna drivvedsbrädor som landat på öarna utanför Grönemad. Porslinet ni äter på i Skärgårdsstugan är Ingelas mormors & morfars förlovningspresent, en servis från svenska Gustavsberg. De äldre sakerna har kompletterats med nyare i takt med att det har behövts bytas ut och exempelvis bäddsoffan i vardagsrummet är från svenska IKEA, som är ett så pass stort företag att de kan påverka produkten i en miljömässig- och hållbar riktning i alla led. I Skärgårdsstugan finner du även frukostskålar från vår lokala keramiker Sanna Wijk, som verkar nere i Grebbestad och de gröna oljemålningarna på stenar som hänger på väggen mot norr är gjorda av vår lokala konstnär (som har sin bas i Göteborg) Lennart Didoff som sommartid bor ner för vägen i Grönemad och tillhör kollektivet ”Göteborgskoloristerna”. Detta för att nämna några exempel hur vi tänker kring att föra in hållbarhet.
  Har du fler uppslag, tankar, idéer – dela gärna med er av dom till oss.

Omdöme

Wir hatten eine ganz wunderbare Woche im kleinen Haus von Ingela und Marcus. Die Aussicht ist atemberaubend schön, das Haus ganz liebevoll gestaltet mit hübschen Details. Es gibt rund ums Haus 3 Sitzplätze, so dass man immer wählen kann ob man in der Sonne oder im Schatten sitzen will. Auch in der Umgebung gibt es viel zu entdecken, Ingela und Marcus geben sehr wertvolle Tips. Die beiden bieten auch Boot-Trips oder Kajaks an.
Am liebsten wären wir noch geblieben! – Franziska

Ingela et sa famille habitent une région merveilleuse pour des vacances en famille au bord de la Mer Du Nord. Leur accueil est très chaleureux. Leur magnifique maison d’hôte, décorée avec simplicité et bon goût, offre une vue imprenable sur les petites îles au loin. Accès à la mer en quelques minutes à pied. Un petit coin de paradis! – Désia

My fiancee and I had an absolutely fantastic experience at Ingela & Marcus’ house! They are incredible hosts, that not only helped us with everything related to our stay, prepared an amazing lobster dinner and home-made swedish breakfast, but also took on a lobster catching boat ride. They do everything with a very personal touch, which creates long lasting memories. The house is also great, located on the hill with a view over the bay, there are several towns nearby with restaurants and local attractions, and overall this place is really ideal for a romantic getaway. We totally loved it! – Dmitry & Liza